PEUGEOT 308 1.6 HDi

PEUGEOT 308 1.6 HDi

Dobra mjera: dizelaš sa 92 KS i srednja oprema Active dobro su odmjerena kombinacija. Manje je više. Stara izreka pokazuje se točnom i u slučaju Peugeota 308, proglašenog za Europski auto godine 2014. Dokaz? Francuski kompakt dizajniran je jednostavno, bez avanturizma, ali konačan rezultat je izvrstan. Karoserija smještena na novu platformu EMP2 djeluje privlačno i mami poglede. A slično je i u unutrašnjosti. Prednja armatura potpuno je lišena suvišnih prekidača, barem kad nije riječ o osnovnoj opremi Acess bez središnjeg dodirnog zaslona od 9,7 inča, kojim se inače upravljanja klimom, ventilacijom, glazbenim sustavom...

 

Ipak, da je manje ponekad više posebno pokazuje slabija izvedba dizelaša 1.6 HDi sa 92 KS, koja 308 paše kao salivena. I ne samo iz kuta vozača mlađih od 24, koji snažniju izvedbu sa 115 KS ne smiju niti voziti. Osnovnoj dizelskoj ponudi zbilja ništa ne nedostaje. Radi uglađeno, troši zbilja na kapaljku, uglavnom ispod 5 litara, a pritom nudi sasvim dovoljno žustrine. Nije, naravno, sportski nastrojena, ali pristojno hvata zalet i juri sve do 183 km/h, znatno brže nego je dozvoljeno zakonom. A to i ne čudi s obzirom na to da 230 Nm nudi već na niskih 1750/min, pa karoserija od perolakih 1,1 tonu uvijek spremno dočeka snažniji pritisak gasa.

Čak i kad motor prethodno životari na niskim okretajima. U vožnji ne nedostaje niti šesti stupanj na mjenjaču, kakvim se hvali snažnija izvedba. Razlika je u tek nekoliko decibela više pri jurnjavi autocestom, što pokazuje da razvučeni peti stupanj, ali i uzorita zvučna izolacija, rade dobar posao. A možda najveći argument za izbor slabije izvedbe je ušteda novca. Dok se izvedba 1.6 HDi sa 92 KS nudi od 132.170 kn, za snažniju od 115 KS treba izdvojiti barem 141.485 kn. Znači, gotovo 10.000 kuna više, što je zbilja nepotrebno. Taj novac bolje je iskoristiti za skok iz osnovne Allure u srednju opremu Active, jer tako 308 dobiva znatno više na draži.

Ručna klima pretvara se u automatsku, ručice na vratima su u boji karoserije, čelični naplaci od 15 cola prerastaju u alu naplatke od 16 cola, dobivaju se senzor za kišu i pomoć pri kretanju na uzbrdici... Zapravo, 308 tek tada postaje auto s reklame, jer uz opremu Active nudi i maleni sportski upravljač, kao posuđen iz kartinga, ali i već spomenuti zaslon, koji armaturu oslobađa suvišnih prekidača. Testirana izvedba, s dizelašem od 92 KS i srednjom opremom Active, svakako zaslužuje palac gore.

 

Novosti

Radno vrijeme

Pon – Pet • 08:00 – 18:00h
Sub • 08:00 – 14:00h
Nedjeljom ne radimo

Kontaktirajte nas

Pratite nas na Facebooku


Posjetitelja

Copyright © 2018. Autopoint.ba • All rights reserved

Developed by ARTIUM design